Blauwe zone wordt uitgebreid
Vanaf 1 februari staan aanpassingen aan het parkeerbeleid gepland. Gasthuisstraat en Schoolsteeg worden dan opgenomen in de blauwe zone. Bewoners van deze straten kunnen uiteraard ook bewonerskaarten aankopen voor de zone waarin ze ingedeeld zijn. Een overzicht van die zones vind je terug op http://mobiliteit.geel.be. De wijzigingen gaan in op 01/02, maar tijdens de maand februari wordt er nog gesensibiliseerd , vanaf maart worden er retributiebonnen uitgeschreven.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Geelse academies zetten deuren open
Op zaterdag 7 februari 2015 staat Vlaanderen in het teken van de 'Dag van het DKO'. Ook de Geelse kunst- en muziekacademie zetten die dag hun deuren open. Thema van deze editie is 'Kunst (K)linkt'. In de Kunstacademie verkenden de leerlingen de relatie tussen beeld, geluid en ruimte. De ateliers tekenkunst, schilderkunst, keramiek en digitale beeldende vorming zijn die dag in actie. Kinderen kunnen deelnemen aan worhshops. In de wandelgangen kan je genieten van een tentoonstelling. Je kan je licht opsteken tijdens een infomoment en op krachten komen in het artistiek café in De Schuur. In de Academie voor Muziek, Woord en Dans klinkt kunst in zalen, klassen en gangen. Slagwerkers slaan erop los in de slagwerkklas, leerlingen woord vertellen boeiende verhalen in de toneelzaal en in de concertzaal kan je o.a. de Speelgoedsymfonie van Mozart en de Big Band gaan beluisteren. De speelplaats wordt voor de gelegenheid omgetoverd in een openlucht-cafetaria. Buiten de academie kan je ook leerlingen aan het werk horen. Om 14.30u en 16u brengen leerlingen AMV inspirerende liederen in de Sint-Amandskerk. Doorlopend tussen 14u en 17u spelen ensembles in het Van Disselhuis en in het Jeugdhuis gaan leerlingen woord en jazz aan de slag.

meer info: http://kunstacademie.geel.be, www.amwdgeel.be

Politiezone schakelt vrijwilligers in voor inbraakpreventie
De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout vond acht enthousiaste veiligheidsvrijwilligers om de inwoners van Geel, Laakdal en Meerhout meer en beter te informeren over de beveiliging van hun woning. Zij hebben hun opleiding, stage en examen bij de politie afgerond met prima resultaat. Zij staan klaar om andere burgers te informeren over inbraakpreventie. Ook de wijkagenten kregen al een update over inbraakpreventie.

De zone heeft als doel om jaarlijks ongeveer 250 gezinnen een gratis en uitgebreid inbraakadvies te geven. Hiervoor komen de vrijwilligers, op vraag van inwoners, op huisbezoek en bekijken ze de zwakke en inbraakgevoelige punten van de woning. Daarna adviseren ze je over hoe je je woning beter kan beveiligen tegen inbraak.

Wil je diefstalpreventief advies aanvragen? Dan kan je dit doen via het e-loket op www.pzglm.be. Je kan ook je wijkagent aanspreken of telefonisch een aanvraag doen op 014 56 47 33.

meer info: www.pzglm.be

Wandelnetwerk Kempense Landduinen genomineerd
Voor het eerst zal op de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs Vlaanderen (van 28 februari tot en met 1 maart in Antwerp Expo) een trofee worden uitgereikt voor 'Wandelroute van het Jaar'. Met deze uitverkiezing wil de beursorganisatie een mooi wandelproject in de kijker stellen en creatief belevingswandelen aanmoedigen. In het kader van deze verkiezing is het vernieuwde wandelnetwerk 'Kempense Landduinen' geselecteerd voor de longlist van 'wandelroute van het jaar'. Uit de 12 geselecteerde projecten kiest de jury begin februari een shortlist waaruit uiteindelijk de winnaar zal voortvloeien. Meer info over het wandelnetwerk vind je terug op www.wandelknooppunt.be. Eventuele opmerkingen in verband met de signalisatie kan steeds doorgegeven via www.routedokter.be.

meer info: www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be

Op stap met de gids in St.-Amandskerk
Luister op zondag 1 februari naar de gids in de St.-Amandskerk tijdens deze twee uur durende, hoogst interessante themawandeling. In de 16de eeuw werd de St.-Amandskerk meermaals geplunderd. Het vrijwel volledige gotische interieur werd verwoest. Rome gaf aan de plaatselijke kerken de opdracht om de herstellingswerkzaamheden uit te voeren in een nieuwe kunststijl, de barok. Deze triomfantelijke stijl moest de overwinning van de 'Ene, ware Roomse Kerk' uitbazuinen. De nadruk lag hierbij op 'Het Geloof in de Schepper van hemel en aarde'. Naast de mens behoren ook dieren en planten tot de Schepping. Al deze schepsels werden uitgebeeld in sculpturen en schilderijen. Tijdens deze rondleiding gaan we op zoek naar dieren en planten en de symbolische betekenis die ze uitdragen. De rondleiding start om 14u en is ook geschikt voor kinderen. Deelnemen is gratis.

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Lezing over het nut van bijen
Op dinsdag 3 februari kan je om 20u in het stadhuis een gratis lezing bijwonen over bijen en hun belang voor eco-systeem. Het nut van bijen kan moeilijk overschat worden. Wereldwijd staan ze bekend als ijverige bestuivers van wilde planten en landbouwgewassen. Ook in de moestuin leveren zij bijzonder nuttig werk, gratis en voor niks. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen is de hoofdrol niet weggelegd voor de honingbij. Zij wordt bijgestaan door tientallen verschillende soorten hommels en solitaire bijen, die het werk verdelen naargelang hun eigen ecologische voorkeuren. Met de juiste kennis over deze prachtige insecten is het mogelijk om de bestuiving van groenten en fruit de optimaliseren. De voordracht wordt gegeven door Joeri Cortens. De infoavond is een initiatief van TuinHier Geel, Thomas More Kempen en Biegilde Sint-Ambrosius Mol

meer info: Georg Klein, 014 56 62 64, georg.klein@geel.be

Tentoonstelling in de bib: Letters Enzo
Van 2 februari tot en met 28 februari loopt in de bibliotheek de expo 'Letters Enzo', met werk van Petra Peeters en Helga Luyten. Deze creatieve dames delen een fascinatie voor letters. Jaren geleden kwamen zij in contact met kalligrafie. Wat toen begon met een gewone cursus, groeide uit tot een echte passie voor letters. Zij schrijven op o.a. porselein, hout, steen en canvas. Door verschillende technieken te combineren, creëren ze unieke geschenken en originele decoratiestukken. Geboorte, communie, trouw, verjaardag, voor elke gelegenheid hebben zij een persoonlijk geschenk met net dat ietsje meer.

meer info: http://bibliotheek.geel.be

Nieuw verkeersbord aan rotonde Antwerpseweg
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voerde vorig jaar enkele ingrepen uit aan de rotonde van de Ring en de Antwerpseweg/Pas om de doorstroming te verbeteren. De maatregelen hebben echter maar vooral effect als de rotonde op de juiste manier gebruikt wordt. Daarom plaatst AWV een verkeersbord aan de rotonde om het verkeer dat linksaf wil, aan te moedigen om links voor te sorteren en de linkerrijstrook van de rotonde te gebruiken. Als bestuurders dit consequent doen, zal dat de auto's aan de rotonde vlotter laten doorrijden. In oktober werd de linkse voorsorteerstrook op de Antwerpseweg voor de rotonde verlengd met 50 meter. Dankzij die langere linkerrijstrook kunnen bestuurders nu vlotter links voorsorteren en kan een groter aantal voertuigen in één groentijd de verkeerslichten passeren. Daarnaast kreeg het verkeer dat op de rotonde wil afslaan naar Turnhout twee rijstroken in plaats van één.

meer info: www.wegenenverkeer.be